SISTEME DE CLORINARE CU CLOR GAZOS – DOZACLOR
Descriere
Sistemele de clorinare cu clor gazos tip DOZACLOR sunt caracterizate printr-o constructie modulara si o gama larga a capacitatilor de dozare.
Sistemele de clorinare a apei cu clor gazos DOZACLOR sunt alcatuite din doua componente principale: regulatorul de vacuum (clorinatorul) si ejectorul care asigura vacuumul, legate intre ele printr-o conducta de vacuum din polietilena.
Regulatorul de vacuum se racordeaza la butelia de clor, direct pe robinet sau pe o teava colectoare incalzita, fixata pe un perete, legatura cu butelia de clor facandu-se cu ajutorul unei conducte flexibile de cupru.
Ejectorul se monteaza pe circuitul de apa.
Fiecare componenta a sistemului de dozare este testata în procesul de fabricatie si nu necesita alte ajustari înainte ca sistemul sa fie pus în functiune.
Materialele utilizate in realizarea sistemelor de clorinare a apei cu clor gazos DOZACLOR au rezistenta ridicata la actiunea coroziva a clorului: parti compomente din PVC si ABS, arcuri din aliaje de titan, supape de argint, membrane din teflon, garnituri si inele din teflon.
Principiul de functionare
Principiul de functionare se bazeaza pe vacuumul creat în sistem de catre ejector la trecerea apei printr-un tub Venturi.
Vacuumul creat se propaga prin conducta de polietilena catre regulatorul de vacuum, unde diferenta de presiune va deschide valva de admisie a clorului, iar o diafragma cu arc regleaza debitul de gaz.
Clorul gazos trece, sub actiunea vacuumului, prin rotametru, ventilul de reglaj al debitului de clor si conducta de vacuum, catre ejector, unde este amestecat cu apa, iar solutia obtinuta este transportata catre punctul de injectie.
Intregul sistem, de la ejector pana la valva de admisie a clorului din regulatorul de vacuum, se afla sub actiunea vacuumului.
In cazul în care debitul de apa ce alimenteaza ejectorul se opreste sau, din diverse cauze, vacuumul nu se mai produce, o valva de admisie a clorului se inchide imediat izoland sursa (recipientul) de clor.
In cazul in care recipientul de clor se goleste, o supapa de admisie a clorului in regulatorul de vacuum se inchide pentru a preveni patrunderea aerului in interiorul recipientului.
Variante constructive
Sistemele de clorinare a apei cu clor gazos DOZACLOR au o structura variabila, aceasta depinzand de urmatoarele criterii:
- Capacitatea maxima de dozare a regulatorului de vacuum;
- Montajul regulatorului de vacuum pe butelie sau pe perete, pe o teava colectoare;
- Alimentarea neintrerupta cu clor prin comutarea automata de pe butelia goala pe cea plina;
- Modalitatea de reglare a debitului de clor manuala sau automata;
- Numarul punctelor de injectie a clorului in apa.
Sistem de clorinare DC 2.3-b Sistem de clorinare DC 2.1-b